pohjois-savon muisti / Historia / Pohjois-Savon rakennusperintö / Askeleita Kuopiossa

Askeleita Kuopiossa

Virtuaalinen kävelykartta Kuopion Kauppakadulta

Viimeisten vuosikymmenten aikana kaupunkikuva ja maisemat niin Kuopiossa kuin muuallakin ovat muuttuneet melkoisesti. On purettu vanhaa ja rakennettu uutta, kaadettu metsää, täytetty lahtia järvissä ja merissä.

Moni kaupunki voisi ihmisten tavoin kysyä, mikä minä olen ja miten minusta tuli tällainen. Esimerkiksi Kuopion kaupunki voisi kertoa lukemattomin muisti- ja valokuvin: Näytin tuollaiselta 1800-luvulla, nyt olen tällainen. Kaupunki voisi pohtia, millaiseksi tulevat sukupolvet sen muokkaavatkaan.

Yhtä hyvin täällä ikänsä asunut kuin vasta kaupunkiin muuttanut voi kiinnostua asuinpaikkansa historiasta. Menneisyyden tuntemus lisää kiintymystä ympäristöön ja halua huolehtia kotiseudun näkymistä: rakennuksista, kaduista, puistoista ja kaupunkia ympäröivästä luonnosta. Tutusta maaperästä kasvaa hyvä itsetunto ja hyvä elämä ja tunne, että kuuluu sukupolvien ketjuun. Olen kuopiolainen, suomalainen, eurooppalainen, maailmankansalainen ja tiedän, millaisesta kulttuurihistoriallisesta taustasta tulen. Vahvana ja tietoisena juuristaan on helppo kohdata uutta.

On monia tapoja tutustua menneeseen: voi lukea historiallisia romaaneja ja tietokirjoja, käydä museoissa ja elokuvissa, kuunnella isovanhempien tarinoita ja matkustaa historiallisille paikoille.

Halpa ja hauska huvi on kävellä omassa kotikaupungissa, katsella ympärilleen ja olla matkailija omalla maalla. Kävellessä voi miettiä ja ottaa selvää, mitä eri kortteleissa, taloissa, kellareissa ja kujilla on tapahtunut, ketä tutuissa taloissa on asunut ennen minua, miten he ovat kaupunkia rakentaneet ja sen rakentajia kunnioittaneet. Apuna ja virikeenä voi olla kävelykartta.

Virtuaalisen kävelykartan tavoitteita

Askeleita Kuopiossa -kävelykarttojen yksi tavoite on herättää kiinnostusta tutkimaan talo talolta ja kortteli korttelilta kaupungin historiaa, rakennetun kaupungin sekä kaupungin rakentajien ja asukkaiden elämänpiiriä.

Toisena tavoitteena on saada kulkijat nostamaan katseensa katutasoa korkeammalle ja havainnoimaan rakennetun ympäristön kauniita tai vähemmän kauniita yksityiskohtia ja kokonaisuuksia. Toiveena on saada kulkija miettimään, miten hän yhtenä asukkaista voi pitää kaupunkinsa viihtyisänä ja siistinä. Katsellessaan kaupunkia tarkoin silmin hän voi pohtia, millaisia muistoja ja jälkiä hänestä ja hänen sukupolvestaan ympäristöön jää.

Karttaa voi käyttää kouluopetuksessa ympäristö- ja kulttuurihistorian tuntemuksen virikeaineistona. Kartta sopii matkailijoille sekä jokaiselle kuopiolaiselle oppaaksi ja innoittajaksi retkelle kaupungin historiaan.

Kartan toteutus

Ensimmäinen virtuaalinen kävelykartta kattaa Kauppakadun. Jokaisesta rakennuksesta kadun varrella on otettu kuva kesällä 2002. Jos nykyisen talon paikalla olleista vanhoista rakennuksista on löytynyt kuvia Kuopion museon kuva-arkistosta, kuvat tietoineen on esitetty sekä teksti- että kuvahotspoteissa. Kohteisiin on lisätty kulttuurihistoriallista yleistietoa, kun se tuntuu luontevalta.

Henkilöhistoriaa kerrotaan silloin, kun se on kunnallis-, talous-, taide- tai kulttuurihistoriallisesti merkittävää, - ei sukututkijan tarkkuudella, vaan antamaan yleistietoa, jota voi täydentää hakuteoksista.

Lähteitä ei ole mainittu lyhyiden tekstien jälkeen, vaan ne on koottu omaksi luetteloksi osioon Lähteet.

Kauppakatu on jaettu kolmeen osioon: Satamasta Kustaantorille ja Kustaantorilta eli Snellmaninpuistosta kauppatorille sekä Torilta sairaalaan. Numerointi jatkuu talojen katunumeroiden mukaan osiosta toiseen.

http://www.pohjois-savonmuisti.fi/askeleita/index.html

Outi Vuorikari, 2002.

Kuopion arkkitehtuurin opaskartta 2003 löytyy linkistä: http://savo.safa.fi

Sivu päivitetty 13.12.2012