pohjois-savon muisti / Historia / Muistojen Neulaniemi


Arja Heittää ohjelmanesittämisen lomassa!!!
kuvaaja © Tuomo Joki, kiitos!

SYKSYN 2010 KUULUMISIA NIEMESTÄ

SYKSY TULI JA KYLTTIKIN TIEN VARTEEN

Neulaniemen kylä täytti 60-vuotta ja juhli samalla kyläyhdistyksen 10-vuotista virallista taivalta, KIITOS KAIKILLE MUKANAOLLEILLE SEKÄ ERITYISESTI TALKOOTYÖLLÄ JUHLAN TEHNEILLE! Kiitos myös virkistävän tuulahduksen juhlaamme tuoneille Moision tilan vierailijoille!

Juhlien kyltti päätettiin sijoittaa tien varteen infopisteeksi. Kaupungilta suullisesti jo saamamme luvan mukaan voimme pitää kyltin tien varressa, se siirtyy Hukanniemen risteyksestä kaupunkiin päin parisataa metriä. Kyltissä on tällä hetkellä kylän nettisivujen osoite ja takapuolella kyläjuhlakutsu, jota varmasti ensi vuonna taas käytetään uudistunein päivämäärin!

Ideat ja toteuttavat kädet sen suhteen ovat tervetulleita!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Juuson pitämä juhlapuhe meni suurinpiirtein muisteltuna näiltä pohjilta:

Teemme OLEMASSAOLOLLAMME iloisen ja ylpeän rinnanröyhistyksen alueen elävälle kulttuuriperinnölle, jossa vanha kohtaa uuden ja alueen alkuperäinen kulttuuri toivottavasti varmasti pidempään kuin betoni- ja ökykulttuuri. Neulaniemen seutu on suosittu kaupunkilaisten virkistäytymis- ja ulkoilualue, mistä vilpittömästi iloitsemme.

Kylä tupsahti pystyyn sodan jälkeen usein purkutavarasta tai tontin puista vuoteen 1950-menness kolmen siellä jo pitkään olleen vanhan "savun" perustalle: Tervaruukin tilan, Paavolan taittokattoisen "huvilan" ja kaupungin metsänvartijan niemen kärjessä sijainneen kolmen mökin ympäristöihin nousi vuoteen 1950 mennessä kymmeniä köyhän työväestön kesänviettopaikkoja, kalasaunoja ja tavallisten perheiden kesäsiirtoloita. Mökkiläiset maksoivat tien tekemisen vuonna 1961, kun kaupungilla ei ollut siihen varaa ja siitäpä tulikin melkoinen vilkastus (Tällä hetkellä tie on käsittämättömän huonolla hoidolla.... jos tulette jutuntekoon, ajakee varovasti...)

Myös Pilpan tila oli oleellinen osa kylää - sen tilan isäntä Ville Pitkänen toimi kaupungin metsänvartijana Neulaniemen kärjessä ja hänen jälkeläisensä ovat mökkiläisiä. Samoin Telkon ja muissa saarissa eli väkeä, joilla oli tiivis kontakti Tervaruukkiin, Harjulan tilaan ja vanhaan asevarikkoon (mm Telekon "Tuakko" Daavid Halonen, ks Neulaniemen historiakirja, löytyy kirjastosta).

Kaikenlaisia sattumuksia on tapahtunut Neulaniemen saariston asukkaiden keskuudessa ja melkoisia työleirejä ovat Neulaniemen mökit olleet perheille ja sukulaisille, mutta ovat varmasti toimineet työteraupeutteina ja psykiatrien korvikkeina vuosikymmeniä. Kalastus ja puutarhurointi ovat kuuluneet usein kesän harrastuskuvioihin tuoden edelleen tuoreen tuliaisen ruokapöytään.

KÄSI HEILAHTAA Neulaniemen tiellä aina, kun vastaan tullaan - sitä harjoitellaan ja harjoitetaan toivottavasti etelleen! (Kokeiltiin juhlassa ja näyttää toimivan!)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

" NEULANIEMESTÄ JA SUARTEN TAKKOO - tarinoita mökkikylästä kaapunnin kaenalossa "-kirja julkaistiin 11.8.2006 ja on jo loppuunmyyty, pari kappaletta vielä Sirkalla Mustikkatiellä !

Kirja esittelee omalaatuisen kyläyhteisön Kuopion kaupungin keskustan länsipuolella tarinoin, kuvin ja muisteloin. Ihan epätyypillisesti verrattuna moniin muihin historiikkeihin. Neulaniemi on tavallisen työväestön henkireikä, kesämökkialue, jonne kaupunki myönsi tontteja sotien jälkeen. Mökkeilyn lisäksi se on tänä päivänä kaupunkilaisten vihreä keidas - virkistymisen, liikkumisen ja retkeilyn tärkeä alue lähellä keskustaa.

Yläkuva kirjan kannessa: Paavolan laituriin ilmestynyt Suomen armeijan Junkers-vesitaso Neulaniemessä v 1936. Taustalla Laivon eteläkärki ja Niuvan "uimaranta". (Kalle Hänninen, Paul Hännisen ukki, Paavolan isäntä).(Kuvan © Paul Hänninen)

Puheenjohtajamme Balan rouva Lehdon ja Pitkäs Penan kanssa palaverissa (JPG)
Kyläjuhlissa palaverissa Balan & co
kuvaaja © Tuomo Joki, kiitos!

"Pyykkimuijakin" halusi heittää saapasta (JPG)

Sivu päivitetty 13.12.2012