pohjois-savon muisti / Koulut / Kuopion oppilaiden koulupolku / Tavat ja taiat

Tavat ja taiat

Ennen oltiin sitä mieltä, että jokaisella oli elämässä oma paikkansa ja tehtävänsä, joka määräytyi jo syntymässä. Tehtävät säilyivät sukupolvesta toiseen muuttumattomina. Poika seurasi isäänsä tämän ammatissa, ja äiti opetti tyttärelleen taidot, joita hän tulevaisuudessa tulisi tarvitsemaan. 1800-luvulla ihmiset olivat eriarvoisia. Ylempiään tuli kunnioittaa esim. kumartamalla tai niiaamalla. Alempiarvoinen sai puhua vain, kun häneltä kysyttiin jotain. Aatelisten ajaessa ohi, alempiarvoisen oli väistyttävä ojan penkalle.
Jokainen tiesi paikkansa yhteisössä ja käyttäytyi sen mukaan. Naiset hoitivat lapset ja sisätyöt, miehet taas ulkotyöt ja muut talon ulkopuoliset velvolllisuudet. Lasten piti vain olla kuuliaisia ja nöyriä. Heidän oli toteltava aikuisia, eivätkä he saaneet puhua aikuisten läsnäollessa. Lasten oli usein teititeltävä omia vanhempiaan ja muita aikuisia. Ankaran lasten kasvatuksen tarkoituksena oli pitää lapset "kurissa ja Herran nuhteessa". Lapsia myytiin huutolaisiksi, jos lasten omat vanhemmat eivät kyenneet huolehtimaan heistä. Lapsen sai se, joka otti hänet halvimmalla taloonsa. Huutolaisten kohtelu oli usein huonompaa, kuin talon omien lasten. He nukkuivat lattialla ja söivät huonompaa ruokaa.

Uskomuksia ja taikamenoja

1800- luvulla pelättiin mm. yliluonnollisia olioita, pimeää ja petoeläimiä. Pelkoa yritettiin voittaa taikauskon avulla. Kun asiota ei ymmärretty tai osattu selittää, astuivat yliluonnolliset selitykset kehään. Entisaikaan maailma vilisi aaveita , hiisiä, maahisia ja tonttuja. Niistä kerrottiin paljon tarinoita, joita tehostettiin eri kuvauksin.
Uskomukset, enteiden etsiminen ja taikamenot kuuluivat arkipäivään. Keväällä karjan laitumelle laskun aikaan tehtiin taikoja, jotta eläimet eivät eksyisi tai sairastuisi, eivätkä pedot söisi niitä. Pahuuden merkkeinä pidettiin käärmeitä, sammakoita ja sisiliskoja. Keväisin ne yritettiin karkoittaa pihapiiristä loitsuin ja taikamenoin.
Viljan kypsymistä seurattiin tarkkaan. Toimeentulo riippui viljasadosta ja siksi säitä ja muita ennusmerkkejä seurattiin tarkkaan. Taiat varmistivat hyvän sadon tulevina vuosinakin.
Ihmiset uskoivat taianomaisiin voimiin. Puille uhrattiin ja isoja, vanhoja puita pidettiin pyhinä. Esim. Tammen koskettaminen toi hyvää onnea.

Venla ja Elisa 7a

Sivu päivitetty 13.12.2012